בית המשפט העליון בפס"ד ע"א 6526/05 הידראולה בע"מ קבע כי הוצאות בעלות אופי בלתי חוקי אינן מותרות בניכוי .
הוצאות בעלות אופי בלתי חוקי לא יותרו בניכוי משומת הכנסתו של הנישום, כך קבע ביהמ"ש העליון בפס"ד בערעור אשר הגישה חברת הידרולה נ' פקיד שומה ת"א 1 (ע"א 6726/05), על פסק דינו של ביהמ"ש המחוזי שפסק כי הוצאות בגין שוחד לא יותרו בניכוי.
בפסק הדין נדונה טענת חברת הידרולה, אשר בתחילת שנות ה-90 עסקה בשיווק ציוד רפואי ומוצרי מזון במדינות ברית המועצות לשעבר, כי על פקיד השומה להתיר לה בניכוי גם תשלומים אשר שילמה לעובדי ציבור מקומיים על מנת שיסיעו לה במכירת הסחורה למוסדות שלטון באותן מדינות.
לטענת החברה המדובר בהוצאות לצורך ייצור הכנסה אשר מותרות בניכוי בהתאם לפקודת מס הכנסה.
ביהמ"ש העליון קבע כי אומנם פקודת מס הכנסה אינה אוסרת מפורשות על התרתן בניכוי של הוצאות בלתי חוקיות, אולם מתוך שיקולי ערכיות החוק ומתוך רצון לשמור על הרשות הממשלתית כנקייה גם ממראית עין של מתן הכשר לפעילות בלתי חוקית, במרבית המקרים אין מקום להתיר הוצאות אלו בניכוי. יתר על כן קובע ביהמ"ש כי גם כאשר ההוצאות האמורות הוצאו במדינות בהן קיים ספק כי המדובר בהוצאות בלתי חוקיות, עדיין כאשר המדובר בהוצאות הכרוכות בעבירות על "תקנת ציבור אוניברסלית" לא יותרו הוצאות אילו בניכוי .
במקרה שנדון בפסק הדין דובר בתשלום שוחד לפקידי ציבור דבר המהווה חריגה מתקנת ציבור אוניברסלית ולכן אין מקום להתירה.
מנהל רשות המסים, יהודה נסרדישי, ציין כי פסק הדין משקף את עמדתה העקבית של רשות המסים, אשר כרשות שלטונית אינה יכולה להתיר לנישומים הוצאות שהוצאו תוך עבירה על החוק, זאת אף אם העבירה נעשתה בחו"ל .
יש לציין כי לאחרונה הונחה על שולחן הכנסת הצעת חקיקה ממשלתית הקובעת מפורשות כי הוצאות בגין תשלום שוחד לא יותרו בניכוי, זאת כחלק מהתנאים שהציב ארגון המדינות המתועשות (OECD) לישראל לשם הצטרפותה לארגון, למעשה, פסק הדין שניתן מחזק את טענת רשות המסים כי כבר היום ואף ללא חקיקה ספציפית לא ניתן להתיר הוצאות שוחד בניכוי.
|